Тържествата по повод  Националния празник тази сутрин започнаха пред паметната

...
Тържествата по повод  Националния празник тази сутрин започнаха пред паметната
Коментари Харесай

Благоевград с редица мероприятия за 145 г. от Освобождението на България

Тържествата по повод  Националния празник тази заран започнаха пред паметната плоча на мястото, на което горноджумайци посрещат войските на Четвърти мариуполски полк, отпред с Майор Павлович Орлински през 1878 година. Там кметът Илко Стоянов, общественици и жители сведоха глава и поставиха цветя в символ на благодарност към героите, паднали жертва за свободна България.   

Програмата продължи с празнично шествие, предвождано от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски, което потегли по ул. „ Трети март “ и стигна до площад „ Македония “.

На мястото, където се намира и паметникът на великия бунтовник Гоце Делчев, с военни почести бе повдигнат националният байрак на Р България. Трибагреникът се извиси над площадното пространство под звуците на химна на Република България. 

 Със мощни думи кметът на община Благоевград Илко Стоянов се обърна към жителите и гостите на Благоевград.

„ 5 века силите не секнаха!

5 века вярата не угасна!

В продължение на 5 века поробителите не съумяха да  изтръгнат българското съзнание, да изкоренят величествената любов на предците ни към родината.

5 века този огън, който гореше в душата на българина беше в пъти по-силен от оня, който опожаряваше тела, домове, учебни заведения и църкви.

5 века трагизъм, в които татковци прегръщаха децата си, а след това с тези две ръце грабваха оръжието, с цел да я има България!

5 века, в които майки със сълзи на очи и болежка в душата държаха в обятията си своите чеда, с цел да не бъдат поеничарени синовете им, с цел да не бъдат озлочестени дъщерите им.

Въпреки оковите, макар тиранството, нашите предшественици са били свободни, свободни духом, тъй като са имали безгранична мощ на духа.

Те не изгубиха вярата и куража!

Хиляди животи залязоха, с цел да изгрее свободата!

И през днешния ден те са пътеводна звезда, през днешния ден те са образец по какъв начин би трябвало да живеем – единни и непреклонни.

Нека не разрешаваме да оскверняваме всичко това, което нашите предшественици ни завещаха!

Честит празник, сънародници и съграждани!

От нас и от тези след нас зависи да пребъде България “, сподели в част от словото си кметът Стоянов.

Ученици от III ОУ „ Димитър Талев “ показаха вълнуваща патриотична музикално-танцова комбинация под надпис „ Обичам те, Българийо “.

По време на честванията бе отслужен и молебен за здраве и благополучие за българския народ от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и свещеници от православен храм „ Въведение Богородично “.

По концепция на общинското управление и тази година се организира самодейността „ Цвете на всеки незабравим знак за 3 март “. Представители на благоевградски учебни заведения поставиха цветя и сведоха чела пред паметта на героите от национално-освободителните битки.

Участие в празненствата взеха и Бригадно командване - Благоевград, Представителен духов оркестър на сухопътните войски на Република България, РК „ Традиция “ – Благоевград.

На събитията участваха още регионалният шеф, ръководителят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, полковник Митко Балтов, пълководец на Бригадно командване - Благоевград, шеф на Военно окръжие подп. Петър Митев, Секретарят на Общината Дейвид Арабаджиев,  представители на културни и образователни институции, патриотични организации, представители на политически партии, общественици, жители и посетители на града.

Водещ на програмата бе Александър Станковски, артист от Общински куклен спектакъл.

Празничният ден продължи с „ Училище за юнаци “, самодейност проведена от Регионален исторически музей – Благоевград, РК „ Традиция “ Благоевград и Сдружение 14-ти пехотен Македонски полк – Благоевград.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР